Už jste jedli steak z nejlepšího hovězího světa?

Ochutnejte maso, které bylo Japonci natolik ceněno, že do roku 1976 byl jeho vývoz za hranice země přísně zakázán a na kterém si výhradně pochutnávala japonská císařská rodina.

 

Japonci věděli, proč tato lahůdka nesměla opustit jejich zemi. Díky dlouholetým specifickým podmínkám chovu japonského hovězího plemene WAGYU získalo maso svou výraznou chuť, křehkost a šťavnatost. Co vše za tím stojí? A jak to, že ho nyní můžete u nás ochutnat?

Plemeno Wagyu, původně chované pouze v Japonsku na území Kobe (nazýváno stejnojmenně, tedy Kobe), bylo chováno tak, aby jeho maso získalo na výrazném vnitrosvalovém tuku, neboli mramorování. Čím vyšší mramorování, tím se můžeme více těšit na pořádné šťavnaté sousto, neboť tuk se při tepelné upravě uvolní do masa. Aby skot tohoto plemene dosáhl co nejvetšího mramorování, byl masírován a také výrazně dokrmován krmivem s vysokou energetickou dávkou. V Japonsku byl také chován v kójích pro co nejmenší pohyb, aby hezky tloustl a svůj vzácný tuk nespálil. Z tohoto důvodu bývá také napájen pivem nebo saké.

Vývoz plemene byl povolen až roku 1976, do té doby si na něm pochutnávala výhradně japonská císařská rodina. V tomto roce se do Ameriky dovezli čtyři býci, kteří byli poté zkřížení s americkým plemenem Aberdeen Angusem, které je mohutné, svalnaté a svou stavbou těla a schopností vysoké tvorby mramorování velice podobné Wagyu. Z USA se pak chov rozšířil i dále do světa, převážně Austrálie. Skot chovaný v jiných zemích má oproti japonskému tu výhodu, že se velkou část svého život může volně pást na svěžích pastvinách. Až v posledních měsících života je pak ustájen a dokrmován.

. Za léta izolovanosti na japonském území získalo Wagyu natolik silnou genetickou výbavu, že se od původního japonského Kobe nijak neliší. Je ceněno zlatem. Jeho cena se pohybuje od tisíce po několik desítek tisíc za steak. V Evropě dostanete Kobe přímo z Japonska snad jen v Monaku. Všude jinde je dováženo hlavně z USA a Austrálie. Díky velké vzdálenosti pro přepravu nám maso pěkně zraje a to až 140 dní. Získá tím na křehkosti. 

Věříme, že beefbar se bez světové špičky nemůže obejít. Pro steakové nadšence a opravdové gurmány ve speciálních nabídkách toto masíčko nabízíme. Nyní pro vás máme steak z hovězí svíčkové, stupeň mramorování 6-7. Samozřejmě jen v omezeném množství do vyprodání zásob. Více informací a rezervace na tel: 607 075 558.