WAGYU (KOBE STYLE) - plemeno japonského císaře

WAGYU (KOBE STYLE)


Wagyu, neboli japonské císařské plemeno skotuzískalo svou jedinečnost a vysokou kvalitu masa díky nadstandardní péči a izolovanosti při vývoji plemene. To se projevilo hustým tukovým mramorováním, šťavnatostí a silnou chutí hověziny.
Skot Wagyu chovaný v japonské oblasti Hoyogo nese název Kobe. Pravé Kobe maso se však nesmělo z Japonska do roku 1976 vyvážet a i nyní je vývoz značně omezen. Z tohoto důvodu se ve světě po umožnění vývozu chová plemeno Wagyu označené „Kobe styl“. To vzniklo dokonalým křížením původního plemene Wagyu a amerického Anguse k získání výrazného intramuskulárního tuku. Díky tomu se Kobe styl od japonského Kobe téměř neliší a tak je možné ochutnat jeho ojedinělou a delikátní chuť.
Při odchovu je dobytek napájen pivem a saké pro ještě výraznější mramorování. Není však důvod obávat se, že by maso bylo kvůli tuku tuhé a šlachovité. Tukové vlásečnice jsou tak jemné, že se při tepelné přípravě uvolní do svalu a steak je díky tomu ještě šťavnatější a křehčí. Také bývá dobytek masírován, aby nedocházelo k ochabování svalů. Jeho mramorování je rozděleno do 12 bodové škály, tu nejvyšší však smí požívat jen japonský císař a jeho rodina. 

Naše maso pochází z certifikované farmy v Austrálii, která sama zajišťuje kompletní „servis“ pro jejich vlastní skot od pěstování obilí pro výkrm až po zpracování masa speciálně porcovaného dle přání odběratele. Dobytek je volně pasoucí a 300–600 dní před porážkou je dokrmován speciální směsí s vysokou energetickou dávkou. Maso zraje až 140 dní. 
Vzhledem k tomu, že tento chuťový zážitek si chtějí dopřát opravdoví gurmání, je naše nabídka vždy odběrově omezená na počet několika kusů, abychom při prodeji zachovali vysoký standard. Obvykle se tukové mramorování pohybuje ve škále 6-7. I to je však vyrazně znatelné a po naší ochutnávce můžeme opravdu doporučit. Je to neskutečně lahodné a křehké maso, které se nedá srovnat s masem jiného špičkového skotu. 

 

Plemeno Wagyu je celosvětově nejvyhledávanější hovězí delikatesou.

 

Majestátní císařské plemeno Wagyu

Wagyu-Kobe-Brno-Forman

 

 

Stupně mramorování